Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΤΙΘΑΣΑ ΠΙΝΕΛΑ


Mε αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού στις 21 Μαρτίου, το δίκτυο Ατίθασα Πινέλα διοργανώνει το 1ο Μαθητικό φεστιβάλ «Ατίθασα Πινέλα», για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, αφιερωμένο στο Στέλιο, στο μαθητή από το Ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου, που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας.
Συμμετέχει επίσης το Τμήμα Φωτογραφίας της ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας με έργα του Γρηγορίου Βλασσά, τακτικού καθηγητή και της Στέλλας Μουζακιώτου, Επιστημονικού Συμεργαάτη καθώς και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων με το κινούμενο «Οι φίλοι μου τα διαστημάκια» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Πατρίκιου.
Το μαθητικό δίκτυο «Ατίθασα Πινέλα» λειτουργεί για δεύτερη χρονιά από το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Γ’ Αθήνας και συμμετέχουν σχολεία από τη Δυτική Αθήνα (Ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου, 8ο Γυμνάσιο Περιστερίου, 9ο Γυμνάσιο Περιστερίου, 12ο Γυμνάσιο Περιστερίου, 5ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, Μουσικό Σχολείο Ιλίου, 8ο Γυμνάσιο Ιλίου, 4ο ΓΕΛ Περιστερίου, 7ο ΓΕΛ Περιστερίου, 8ο ΓΕΛ Περιστερίου, 11ο ΓΕΛ Περιστερίου, 12ο ΓΕΛ Περιστερίου, ΕΠΑΛ Πετρούπολης), το Γυμνάσιο και Λύκειο Ανδρίτσαινας, ενώ συνεργάζεται το 39ο ΓΕΛ Αθηνών καθώς και το Λύκειο Λαυρίου. Το δίκτυο «Ατίθασα Πινέλα» αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός σχολείου ανοικτού στην κοινωνία. Στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή μαθητών, καθηγητών, γονέων και κηδεμόνων, καθώς και στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών, στη συνεργασία, και στην ενίσχυση της δημιουργικότητας. Έχει στόχο τη συνεργασία σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επειδή όλοι έχουμε δικαίωμα να ονειρευόμαστε και να διεκδικούμε, τη φετινή χρονιά τα Ατίθασα Πινέλα, κάνουν αισθητικές παρεμβάσεις με θέμα το ρατσισμό, διεκδικώντας το δικαίωμα στη διαφορετικότητα με σύνθημά τους «Με μπογιά και πινελιές καταργούμε διαφορές».
Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προβληματίσει. Δεχόμαστε άραγε τους άλλους για αυτό που είναι και όχι για αυτό που μοιάζουν ή για το διαφορετικό τρόπο που ζουν; Αξίζει να συνυπάρχουμε;
Τα «Ατίθασα Πινέλα» θέλουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό. Γιατί ο κόσμος είναι ένα περίπλοκο, πολύχρωμο ψηφιδωτό, που όλες οι ψηφίδες είναι σημαντικές και απαραίτητες.
Γιατί θέλουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Γιατί κάθε μέρα που περνά μας δίνει και άλλα κομμάτια από το ψηφιδωτό που δημιουργούμε ασταμάτητα.
To φεστιβάλ θα διαρκέσει από 20 Μαρτίου μέχρι 2 Απριλίου και τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009, στις 19.30, στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42.
Το πρόγραμμα του μαθητικού φεστιβάλ περιλαμβάνει:
Εικαστική παρέμβαση στους σταθμούς του Μετρό στις 20 Μαρτίου, 11.00 π.μ. στον Άγιο Αντώνιο και 12.00 μ.μ. στο Αιγάλεω. Τα έργα θα παραμείνουν στους σταθμούς μέχρι τις 27 Μαρτίου.
Μουσικοχορευτική παράσταση «Όλοι εμείς μαζί, μοναδικοί και ξεχωριστοί, μια μελωδία αρμονική», στις 29 Μαρτίου, στις 19.30, στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου, Σύμης 5, Ίλιο.
Καλλιτεχνικά δρώμενα «Ο κόσμος όλος ένα ψηφιδωτό», στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42, από τις 28 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου, από 19.30-22.30.
Εικαστικά δρώμενα, καθημερινά 19.30-22.30.
Εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, ψηφιδωτών, καθημερινά 19.30-22.30.
Προβολές βίντεο και ψηφιακής τέχνης, καθημερινά 19.30-22.30.
Μουσικά δρώμενα, στις 30 και 31 Μαρτίου, στις 20.30.
Θεατρική παράσταση «Η αυλή των θαυμάτων» του Ι. Καμπανέλλη από τη θεατρική ομάδα του 11ου ΓΕΛ Περιστερίου, την 1η Απριλίου, στις 19.30.
Εικαστικές παρεμβάσεις των επισκεπτών, καθημερινά 19.30-22.30.
Διαγωνισμοί φωτογραφίας, δημιουργίας συνθήματος και ρεπορτάζ για το φεστιβάλ.

Ατίθασα Σχολεία και Ατίθασοι Καθηγητές
Ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου: Ευαγγελία Δήμου, Παναγιώτης Κατσαράς, Ελένη Μπιρπανάγου
Γυμνάσιο Ανδρίτσαινας: Ευανθία Κοντογούρη
Λύκειο Ανδρίτσαινας: Βαρβάρα Καραγιάννη
8ο Γυμνάσιο Περιστερίου : Παρασκευή θεοφανίδου, Άννα Καζαντζόγλου, Ζαχαρούλα Μουρελάτου
9ο Γυμνάσιο Περιστερίου : Πολυτίμη Θεοδωρίδου, Ιωάννα Πηγή, Αναστάσιος Χαλάς
12ο Γυμνάσιο Περιστερίου : Λάμπρος Καρβούνης, Ελένη Μανώλη
8ο Γυμνάσιο Ιλίου : Παναγιώτα Στελλάκη, Ρεββέκα Τζαβάρα
5o Γυμνάσιο Αιγάλεω: Μαρία Δροσιάδου, Χρυσάνθη Παπασταμάτη
Μουσικό Σχολείο Ιλίου: Μαρία Αναγνωστοπούλου, Ιωάννα Καμαρινοπούλου
4ο ΓΕΛ Περιστερίου : Διονύσης Κοσμάς, Στέλιος Σπυράτος
8ο ΓΕΛ Περιστερίου : Παρασκευή Θεοφανίδου
11ο ΓΕΛ Περιστερίου : Κων/νος Γκούφας, Μαρία Πιακουλάκη
12ο ΓΕΛ Περιστερίου : Νίκος Καλημέρης, Γεώργιος Καρβελάς, Ιωάννης Κουρέας

Συνεργαζόμενα Σχολεία

ΕΠΑΛ Πετρούπολης: Σπύρος Μαντζαβίνος
7ο ΓΕΛ Περιστερίου : Αιμίλιος Πολίτης
39ο ΓΕΛ Αθηνών: Καλλιόπη Παπαδοπούλου
ΓΕΛ Λαυρίου: Πέτρος Τσαλιαγκός
Συντονίστρια Δικτύου: Σταματίνα Κοτρέτσου, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Γ’ Αθήνας (6972268690)