Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΠΟΙΟΝ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ;

Λίγες μέρες μετά τον πανηγυρικό εορτασμό των δύο χρόνων του αυτοδιαχειριζόμενου κοινωνικού χώρου της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, ο χώρος έγινε δέκτης δύο προβοκατόρικων επιθέσεων σε διάστημα τεσσάρων μόλις ημερών.
Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 11/4/2009 ύστερα από εκδήλωση της οργάνωσης με δράσεις για τα δικαιώματα των παιδιών των μεταναστών (YRE ), όταν ξαφνικά κάδοι απορριμμάτων του Δήμου άρπαξαν φωτιά με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η δανειστική βιβλιοθήκη. Η δεύτερη έλαβε χώρα την Μ. Τετάρτη με τη διάρρηξη του μπροστινού δωματίου της Αγοράς και ακολούθησε η αδικαιολόγητη είσοδος της αστυνομίας εντός του χώρου, με πρόσχημα την δήθεν τέλεση παράνομων πράξεων. Η «διάρρηξη» αυτή μόνο τυχαία δεν χαρακτηρίζεται. Σκοπός της υπήρξε η ενίσχυση μίας πολιτικής συκοφάντησης της ευρέως αποδεκτής προσπάθειας των κατοίκων να επανα-οικειοποιηθούν τους δημόσιους και ελεύθερους χώρους της περιοχής. Δείγματα αυτής είναι η καταστροφή του πάρκου Κύπρου και Πατησίων από το Δήμο και παρακρατικούς κύκλους, οι φασιστικές διαδηλώσεις δήθεν «αγανακτισμένων» κατοίκων στον Αγ. Παντελεήμονα και οι προβοκατόρικες ερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με εγκληματικές ενέργειες στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς. Τα τελευταία γεγονότα στη Δημοτική Αγορά εξυπηρετούν μια πάγια τακτική συκοφάντησης και απαξίωσης των δημόσιων και ελεύθερων χώρων με σκοπό την υλοποίηση σχεδίων του Δήμου Αθηναίων για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτική εκμετάλλευση του χώρου αυτού.
Ως Πρωτοβουλία Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης καταγγέλλουμε τέτοιες ενέργειες από όπου κι αν προέρχονται και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση και αποδέκτη, ότι το αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα της Αγοράς θα συνεχιστεί. Σύμμαχός μας δεν είναι άλλος από τον κόσμο που διέσωσε το ιστορικό κτίριο από την κατεδάφιση, πετυχαίνοντας τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου και ανέτρεψε τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για εμπορευματοποίηση του χώρου, δίνοντάς του ξανά ζωή. Είναι οι ίδιοι οι Κυψελιώτες που στηρίζουν την Αγορά σαν ένα χώρο κοινωνικής παρέμβασης, πολιτικού διαλόγου και προβληματισμού, πολιτιστικής δράσης με συλλογικές και αντιεμπορευματικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες (εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές). Έναν χώρο από τον οποίο δεν απουσιάζει η αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων ανεξαρτήτως καταγωγής με την λειτουργία του Ανοιχτού Σχολείου της Αγοράς και του καλλιτεχνικού εργαστηρίου για παιδιά και ενήλικες. Με την καθημερινή παρέμβασή μας και τη συνολικότερη στάση μας αντιτασσόμαστε έμπρακτα στις πολιτικές εμπορευματοποίησης του χώρου αυτού, τις οποίες ο Δήμος καλύπτει με τον μανδύα της φιλανθρωπίας και του κοινωνικού έργου.
Κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι δεν πτοούμαστε θα συνεχίσουμε τη λειτουργία της Αγοράς, αλληλέγγυοι με τον κόσμο της Κυψέλης, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Καλούμε όλους να στηρίξουν το εγχείρημα μας με τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις μας , στις δραστηριότητες και τελικά στην αυτοδιαχείριση της Δημοτικής Αγοράς.

Ποτέ ξανά Αγορά χωρίς τους κατοίκους!